Sunday, January 29, 2012

Vremeplovni dvorac


   Dvorac Schönbrunn koji vrijedi za jedno od najznamenitijih mjesta u Beču poznat je po svojim vrtovima, zoološkom vrtu i vrtnim lavirintima. U prevodu sa njemačkog Schönbrunn znači lijepi izvor ili lijepi bunar. Sačinjen je od glamurozne Schönbrunnske palate, te drugog dijela dvorca, vidikovca Gloriette sa kojeg se proteže predivna panorama Beča, a iza njega se nalazi jezerce - schönbrunn. Između ova dva dijela dvorca smješten je predivan vrt sa zasađenim cvijećem koje svoj puni sjaj dobije u proljeće, a preko ljeta samo mijenja carstvo boja. U januarskoj posjeti ovom dvorcu to se mora propustiti, kao i nepregledni tuneli sa ružama i slični ukrasi koje ovise o godišnjem dobu.
    Zato se bolje držati unutrašnjosti dvorca i sakriti se od hladne bečke zime i vjetrova koji nikoga ne štede na ovom prostranstvu kojeg ne štiti niti jedno brdo, a kamoli kakva planina.
   Ulaskom u dvorac doživjet ćete nevjerovatne stvari i zaboraviti na izrazito skupu kartu koja vrijedi za samo jedan mali dio unutrašnjosti ove građevine. Doživjet ćete vremeplov. Sobe koje smo posjetili sačuvale su svoj prvobitni namjenski sjaj koji je uredila i dotjerala Marija Terezija u tada popularnom rokoko stilu. Koliko god ovaj stil težio ka kiču i pretjerivanju, ne možete proći kroz ove prostorije a da vas pozitivno ne zaprepasti ono što vidite. Vjerovatno je ovo i bila namjera tog doba i tadašnjeg stila u arhitekturi i slikarstvu, zaprepastiti! U ovom vremeplovnom pohodu kroz unutrašnjost Schönbrunna mogli smo vidjeti privatne sobe Marije Terezije, privatne apartmane imperijalističkog ljubavnog para Franza Josepha i Elisabethe, kao i mnogobrojne umjetničke slike sa raznovrsnim motivima. Kompletan ovaj pohod kroz stoljeća popraćen je i muzikom velikih kompozitora, prije svega Mozarta, te kada se neđete u sobi za goste teško se suzdržati navirućeg nagona za ples, jer ambijent u kome se nalazite baca vas u te primamljive daljine...

Schonbrunn
Gloriette


No comments:

Post a Comment