Tuesday, February 7, 2012

Duhovita Bratislava

   Bratislava, glavni grad Slovačke udaljen je od Beča samo 60 km. To je ujedno i najmanja udaljenost između neka dva glavna grada u Evropi. Iako su blizu, u mnogome se razlikuju. Beč je onako profinjeniji, kulturno uzdignutiji, historijsko dublji, ali i nešto uštogljeniji za razliku od Bratislave koja je više opuštena, ležernija ali i izrazito duhovita.
Mihailova vrata
   Kroz ovaj simpatični gradić protiče rijeka Dunav koja grad razdvaja na dva dijela, istočno se nalazi stari dio grada, dok je na zapadnom dijelu izgrađena moderna Bratislava.
   Glavna ulica u starom dijelu grada započinje sa Mihailovim vratima, jedna od najstarijih građevina u Bratislavi. U prolazu koji vodi ispod nje nalazi se nulta tačka koja pokazuje udaljenost Bratislave i dvadeset devet svjetskih gradova. Iz te ulice grana se još mnoštvo pješačkih uličica sa pregršt znamenitih građevina historijskog značaja za grad.
   U ovoj pješačkoj zoni starog dijela grada nalazi se mnoštvo detalja koji će vas, već vedre i razdragane simpatičnošću grada, dodatno uveseliti... Tu se možete susresti sa Hans Kristianom Andersenom koji na sebi nosi likove iz svojih bajki, Napoleonovim vojnikom kome sam zaboravio ime, ali nisam zaboravio priču o njemu: „Kada je Napoleonova vojska osvajala Evropu, jedan njegov vojnik bi ranjen u Bratislavi. U tom gradu ostade da se liječi, u njemu se zaljubi i ostade u njemu do kraja života.“ Ako biste u samom centru starog grada sjeli na jednu klupu, iznad vas bi se nalazio taj vojnik naslonjen na nju, a kakva bi bila neka statua a da nema neku legendu prišivenu uz sebe: „Par koji bi sjeo na tu klupu ostao bi sretan i zaljubljen do kraja života“. Pa da vidimo... Hm, dok sve to iza ugla jedne zgrade posmatra Paparazzo, i nastoji da mu ne promakne ama baš ni jedan čovjek koji prođe ulicama njegovog grada.
  
   Šetajući dalje naići ćemo na jednu znamenitu ličnost, Ćumila, gospodina koji viri iz kanalizacije. On u ovom gradu obavlja važnu funkciju virenja ženama pod suknje te s pravom nosi titulu najslikanijeg građanina Bratislave. Malo dalje nalazi se statua jedne uvažene ličnosti koju mora posjedovati svaki grad. Svaki grad ima jednog ovakvog čovjeka koji dijeli ruže damama na ulici i usput im daje komplimente, a zauzvrat mu obližnji restorani daju hranu. Na sebi je uvijek nosio odijelo i šešir, pa u takvom obliku ga tu možemo i sresti. Njegovo ime je Schone Naci i možete dozvoliti da vam svoj šešir stavi na glavu.

  Na Hviezdoslavovo námestie (Hvazdislavovom trgu) nalazi se i spomenik slovačkom pjesniku Hvazdislavu, iako je značajniji kao političar. Tu se nalazi i statua sv. Trojstva, a jedna skulptura ima oko glave EU zvjezdice, vjerovatno u čast ulaska Slovačke u Evropsku Uniju.   

UFO restoran

   Novi most, koji spaja istočni i zapadnio dio grada, bio bi još jedan u nizu običnih mostova preko Dunava da ga ne krasi jedno zanimljivo arhitektonsko rješenje, a sve u skladu sa bratislavskom duhovitošću. Naime, ovaj most na sredini ima jedan veliki toranj u obliku obrnutog slova V, a na vrhu se nalazi restoran UFO. Napravljen je u obliku letećeg tanjira, a sa njega se pruža divan pogled na panoramu Bratislave...

Pogled sa tornja UFO
Prodavnica igračaka u centru Bratislave :)

No comments:

Post a Comment