Wednesday, February 8, 2012

Bratislavsky hrad

   Bilo je sunčano kada smo posjetili ovu tvrđavu na jednom obronku u Bratislavi, ali magla koja se još uvijek nije digla sa površine zemlje nije nam dozvolila da vidimo dalje od Slovačke, iako je poznato da se sa tog mjesta može vidjeti još Austrija i Mađarska. Ovaj položaj tromeđe je bio itekako važno strateško mjesto kroz historiju ratovanja i osvajanja u Evropi. Danas, na sreću, nema više ratova ali je ostala tvrđava u baroknom stilu koja je postala muzej, te podsjeća i služi nama kao prozor u prošlost Slovačke.
   Dvorac je povezan u kvadrat sa četiri kule i velikim dvorištem. Neki ga zovu „stol naopačke“, jer kule zaista liče na izvrnute noge od stola. Kula koja se nalazi na jugoistočnom dijelu zamka naziva se Draguljna kula a datira iz 13. stoljeća, u njoj je čuvano blago i kraljeva kruna.
   Treba naglasiti da je Bratislava grad ze pješačenje, jer se sva značajnija mjesta mogu obići pješke, ali za svaki slučaj tu je i turistički vozić koji vas za kratko vrijeme može odbaciti do centra, mada je on udaljen petnaestak minuta hoda.
Vrata zamka
Draguljna kula (u pozadini)

No comments:

Post a Comment