Wednesday, January 4, 2012

Počelo je s valcerom

Rathausplatz
    Još jedna godina otpoče s valcerom. Ovaj put bečkim. Bilo je to na Rathausplatzu gdje se na dočeku novogodišnje noći nalazilo više od dvadeset hiljada ljudi. Nije bilo snijega, ali nije bilo baš ni toliko toplo, pa nam je punč poslužio u svrhu zagrijavanja. Nova godina u Austriji se tradicionalno dočekuje na otvorenom. U Beču je popularna cjelodnevna novogodišnja šetnja gdje se u tom novogodišnjem „hodočašću“ obiđu skoro svi trgovi i značajnija mjesta, a tamo su se mještani svojski potrudili da ponude bogat program. Šetnja kreće od Rathausplatza gdje su nastupali neki DJ-evi i bend „The Family“, druga tačka bila je Löwestrasse, treća – Freyung, četvrta – Am Hof, peta – Graben, šesta – Stephanplatz (sve u duhu klasične muzike), sedma – Lugeck (nastupao DJ Area: Latino and Italo Hits), osma - Kartner Strasse, deveta – Neuer Markt, deseta – Haus der Musik (klasična muzika uz Virtualles Dirigieren), jedanaesta – Herbert-Von-Karajan-Platz, dvanaesta tačka bila je nešto izvan centra Beča, na Prateru gdje se plesalo uz zvuke sambe, ali i drugih ritmova. 
Šoljice za punč s motivima Beča
     Mi smo se pak zadržali na jednom od poznatijih trgova, na prvom odredištu šetnje, na Rathausplatzu, iz razloga što smo na ovaj put odlučili ići preko agencije, a to znači da si uslovljen u svemu i da nemaš baš puno prava da sam sebi planiraš vrijeme. 
"The Family", New Year, Rathausplaz
No, izvukli smo ipak najbolje što se moglo, i provod je bio na nivou. Ispred samog Rathausplatza bila je jedna velika – glavna bina, i nekoliko manjih u blizini gdje se izvodila probrana muzika: od španskih ritmova do soula, funka i dr. Na svim trgovima gdje se vršio doček 2012. godine tačno u ponoć, tradicionalno, izvođen je Dunauwalzer, pa smo ga i mi zaplesali. Na samom trgu moglo se primijetiti dosta turista iz raznih zemalja: Balkanaca, od kojih je izvršena „invazija“ na Beč, pa do Kineza, Japanaca, Indijaca, Španaca, Talijana... sa a nekima smo u opuštenoj atmosferi i proćaskali. Bilo je tu i mještana, oni su onako sa znatiželjom posmatrali nas strance, ali se mora istaknuti njihova velika ljubaznost koja se mogla primijetiti na svakom uglu. 
     Poslije ponoći odlučili smo se prošetati do dvorca Hofburg i tamo zastali oduševljeni uličnom izvedbom oca koji je svirao na harfi, i kćerke koja je maestralno udaraljkama svirala po ksilafonu. Izgledali su siromašno. Oduševili su nas. 

Harfa i ksilafon ispred Hofburga, Holdenplatz

No comments:

Post a Comment