Thursday, August 26, 2010

Savina – Meljine

     Veliko je to šetalište, Pet Danica. Proteže se uz more sve od Igala do Herceg Novog, pa preko Savine i na kraju do Meljina... Pošto nam je hodanje jedna od omiljenih zanimacija, ni ovu dugačku dionicu nismo mogli mimoići.
Savina
    Istočno od Herceg Novog, već na dva kilometra šetalištem, doći ćemo ispod kompleksa manastira Savina. Manastir se nalazi u jedinstvenom ambijentu mediteranske vegetacije. Jedan je od najljepših primjera arhitekture baroka na Jadranu. Sastoji se od tri crkve: dvije posvećene Uspenju Bogorodice, smještene u centru ograđenog dvorišta, manastirskog konaka sa riznicom na sjevernoj strani dvorišta, i crkve Sv. Save, izdvojene na obližnjem brežuljku. Ispod njih, pored mora, nalaze se objekti za prave gurmane. Tu je niz ukusno uređenih restorana i kafana, mnogo ljepših nego drugdje u ovom kraju... Jedan takav je i restoran „Galija“ sa svojom vlastitom plažom. Restoran u obliku broda (galije) terasasto se izdiže iznad mora, tako da imate dojam kao da ste na nekom brodu. Doduše, nedostaju tu valovi koji bi nas s vremena na vrijeme zanjihali, ali  zato je ljubaznost osoblja na vrhunskom nivou. Iznenađeni nesebičnoj uslužnosti nije nam preostalo ništa drugo no da se prepustimo uživanju u ukusnom dnevnom ulovu ribe, uz neizbježnu marinadu i krompir salatu. Za potpuniji ugođaj preporučuje se crnogorski „Krstač“ ili „Nikšićko“ pivo... 
     Negdje na pola puta od Savine do Meljina prekida se niz mnogobrojnih stijena u koje udaraju valovi Bokokotorskog zaljeva, i tu se, s vremena na vrijeme, zavisno od plime i oseke, pojavljuje i nestaje jedna mala „plaža“. Tridesetak metara od ove plaže iz mora izbijaju tri zanimljiva hrida do kojih se može doplivati. Zanimljivi su oblici stijena koje stvaraju valovi, a oštre li su školjke (dagnje) okićene na njima. Plivanje uskim prolazima između hridova i rizik da će nas valovi svaki tren nasukati na njih okićene oštrim školjkama, uzbudljivo je gotovo kao i u Odisejevim pustolovinama kroz opasne vode. 
Hotel u Meljinama
     Približavajući se Meljinama pojavljuje se i jedan od najstarijih hotela u ovom kraju, izgrađen na samoj obali u blizini meljinskog pristaništa. Ispred njega, do mora, nalaze se krcate plaže a iza se uzdiže Lazaret, atraktivna i impozantna građevina... 
    Lazaret je tvrđava koja je u vrijeme kada je izgrađena (18. vijek) predstavljala glavnu zdravstvenu i sanitetsku ustanovu za Boku Kotorsku a datira iz 1732. godine. Gradili su je Mlečani u klesanom kamenu, koji su kaluđeri pripremali za gradnju velike manastirske crkve na Savini. U dvorištu ove građevine nalazi se kapela Sv. Roka, građena u vrijeme izgradnje samog Lazareta. U središtu ovih građevina ograđenih zidom sa dvoja vrata i tri atrija sa nekoliko manjih zgrada, nalazi se fontana. Ispred zgrade se nalaze dva pristaništa, jedno veće sa lukobranom i jedno manje.

     Rijetki putnici nastavljaju put dalje, duž mora, prolazeći ispod velikih stjenovitih usjeklina prožetih povremenim pješčanim nanosima. Čisto more i hlad, užitak pravi pokvari samo poneki nestašni val koji za čas preplavi intimnu plažicu.
Lazaret
Meljine

No comments:

Post a Comment