Wednesday, August 25, 2010

Lijepa li je ta Boka...

"Ova Boka je velelijepna, svečana i tužna kao nekakav veliki praiskonski hram pod plavetnim svodom.
Ulazeći u ovaj zaliv kao da tonem u dubok i sladak san.
Boka je jedan od onih rijetkih krajeva što jednom uđu u naš san i zauvijek se nastane u našoj duši."
Zuko Džumhur

    Ako naumite kopnom iz Herceg Novog put Budve, proći ćete cijelu obalu zaljeva Bokokotorskog. Šta sve nećete sresti na tom putu... 
    Zaljev je uvršten u dvadeset najljepših zaljeva svijeta, što je dovoljan podatak da se i sami odlučite krenuti put Boke i uvjeriti se u vjerodostojnost ove tvrdnje. 
Pogled iz Herceg Novog na Bokokotorski zaljev
Ostrva Sv. Đorđe i Gospa od Škrpjela
    Autobusom smo krenuli u obilazak zaljeva, počev od Herceg Novog, Zelenike, dalje idu Đenovići-Baošići-Bijela-Kamenari (ovdje ima trajekt za Lepetane sa kojim se može skratiti put i presjeći zaljev na pola, no mnogo toga bi propustili, poput ovih mjesta što slijede) – Kostajnica-Morinj-Strp-Risan-predivni Perast (vide se i Periška ostrva, koja nas poput dva oka gledaju iz sred plavetnila. Sveti Đorđe i Gospa od Škrpjela bijahu njihova imena. Za prvo mještani kažu da je prirodno ostrvo, introvertno, mračno i stameno – simbol muškog principa, dok je Gospa od Škrpjela vještački nastalo ostrvo, ekstrovertno, svijetlo, koketno i lebdeće – simbol ženskog principa. Na ovom mjestu je, smatraju mnogi, našao inspiraciju švicarski slikar Arnold Belkin, za "Ostrvo mrtvih" jedno od najpopularnijih likovnih djela romantizma.) dalje slijede-Orahovac-Ljuta-Dobrota- a prolazeći kroz Kotor pjevali smo i poznatu pjesmu grupe Galija – „Kotor“ (u autobusu stranci i nisu baš razumjeli o čemu to mi...) Kod aerodroma Tivat završava se naš obilazak zaljeva, produžili smo prema Budvi... Mjesta koja se nastavljaju u nizu na poluotoku, a koja smo ostavili za ponovni dolazak su: Prčanj, Markov Rt, Stoliv, Lepetani i Opatovo... Vratit ćemo se i po vas... 
Karta zaljeva
    Naziv Boka dobila je od talijanske riječi bocca (usta, otvor). I zaista, ovaj zaljev liči kao na kakva usta. Na ulazu stražari ostrvo Mamula, a unutrašnjost je izlomljena na bezbroj malih zaljeva (dva najveća su: toplansko-tivatski, na ulazu sa otvorenog mora, i risansko-kotorski, u unutrašnjosti), a  tu je i pokoje ostrvce da bi upotpunilo sliku i dalo još ljepši ton ovom mističnom kraju. 
    Boka je mjesto velikih klimatskih kontrasta: preko zime ovdje neprestano padaju kiše, dok ljeti zna biti jako toplo. Najljepše je, kažu, u proljeće. Proljeće se ovdje najavljuje tradicionalnom manifestacijom "Dani mimoze" koja se održava u februaru. 
    Mnogi pjesnici i slikari su baš ovdje tražili svoju inspiraciju, tu su živjeli i provodili svoje umjetničke dane... Jedan od njih bio je i Aleksa Šantić. Njegovi stihovi danas stoje na zidovima Herceg Novog. Ove predjele Šantić je doživljavao ovako: 
Naša mila Boko, nevjesto Jadrana
Prekrivena nebom ko od plave svile
Ljepša si od tvoje primorkinje vile
i svetlija si od njenog đerdana

Nikada se tebe nagledao ne bi'!
No da mi je jedno: da postanem valom
Sinjega ti mora, pa pred tvojim žalom
Da vječito šumim i da pjevam tebi... 
                                              Aleksa Šantić

Ploča na zidovima Herceg Novog

No comments:

Post a Comment