Saturday, September 4, 2010

Bečići


Bečići
     Nekada je iz Budve prema Bečićima vozio „Ćiro“, mali vozić koji je saobraćao obalom mora. Njega više nema. Prepreku na tom putu pravi gradilište koje će uskoro da se pretvori u kompleks visokomodernih hotela. Ruska investicija. Inače, na ovom dijelu Jadrana, pored domaćeg stanovništva, gosti su najčešće Srbi, pa Bosanaci, a odmah iza njih su Rusi... rjeđe ćemo čuti engleski, francuski ili talijanski jezik, za razliku, recimo, od hrvatskog primorja.
     Da se vratimo na ovaj nedovršeni kompleks hotela koji se našao tačno na putu između Budve i Bečića. Ova dva mjesta spaja tunel koji vodi ispod skele ovog gradilišta...i gle, već na izlazu iz tunela, Bečići!
     Ima tu još jedan tunel od ranije,  koji prolazi kroz jedno brdo. Malo hlada nije zgoreg, ali ovdje postaje pomalo jezivo-hladno.
     Bečići su pravo mjesto za odmor, kažu. Mjesto baš kao sa reklama. Nudi dobar ugođaj za porodične prezaposlene ljude, željne predaha od mukotrpnog cjelogodišnjeg rada. Mnogobrojni hoteli na raspolaganju su eliti. Lijepa je i velika plaža, duga oko dvije hiljade metara, sa vrlo, vrlo sitnim pijeskom. Godine 1935. proglašena je od pariških eksperata za najljepšu na Mediteranu.

     Sve je ovdje otmjeno, u skladu sa potrebama onih koji imaju dubok džep, a ne šeta im se baš mnogo... U jednom je od ovih hotela odsjela i Madonna prilikom posjete Budvi, odnosno njenog koncerta na plaži Jaz. Tu su hoteli sa vlastitim bazenima (koji su potrebni, eto iz nekog razloga, ljudima koji su došli na more), tu su i elitni apartmani sa puno zvjezdica, lijepo uređen okoliš sa mnoštvom tropskog bilja, restorani sa vrhunskim specijalitetima, masaža na samoj plaži, i još mnogo toga za relaksaciju... (da se može umorni gost od odmora malo relaksirati).
     No, ovo nije za nas!... Idemo dalje... Već se u daljini vidi Svesti Stefan, trebali bi ga dotaknuti...

No comments:

Post a Comment